De wedstrijd verloopt in twee fasen:

  1. Schriftelijke proef:

Analyse en selectie van de geschreven recepten, door een jury die volledig uit vakmensen uit de horeca bestaat. Het gaat hierbij om sterrenchefs en/of koks die de verschillende Belgische en Europese gastronomische verenigingen vertegenwoordigen.

  1. Praktische proef:

De duo’s die aan het einde van die preselectie worden weerhouden, moeten op de dag van de finale een voor- en een hoofdgerecht bereiden op basis van een lijst van opgelegde producten die natuurlijk rijk zijn aan Omega 3.

Bij elk gerecht moeten 4 borden worden bereid en gedresseerd.

Tot slot zijn er diverse prestigieuze prijzen te winnen.

 

 

EQUILIBRIUM, OMEGA 3-MENU, Lekker gezond !


Equilibrium

Het economisch samenwerkingsverband EQUILIBRIUM INDUSTRIAL PARTNERSHIP, met hoofdzetel in Wallonië (Aubel), organiseert de wedstrijd OMEGA BON. Dit ESV bestaat uit Belgische ambachtslui en fabrikanten uit de levensmiddelensector. EQUILIBRIUM biedt kwaliteitsvolle voedingsmiddelen die uw welzijn verbeteren. Alle producten zijn natuurlijke omega 3-bronnen of van nature rijk aan omega 3:

  • Jean Gotta / GHL (Aubel) verwerkt rund- en varkensvlees van het karkas tot consumptieklare porties.
  • Seagull (Brugge) verkoopt sprot, haring en makreel onder de merknaam Appetit.
  • Salm Invest (Fleurus) verwerkt op een artisanale manier verse zalm uit Noorwegen of Schotland tot een gamma van producten en diverse bereidingen die de naam Vendsyssel dragen.
  • Les Élevages du moulin du Val-Dieu (Aubel) produceren de “Tradition”-kip.
  • De oliefabriek Vandeputte (Moeskroen) heeft Linéo gecreëerd, een gamma van sausen, vinaigrettes en gearomatiseerde sprays op basis van lijnolie.
  • La Wetterenoise (Vorst) biedt verschillende soorten brood en bakkersproducten aan.
  • Dumoulin (Andenne) produceert plantaardige veevoeders, waardoor vlees, melk en eieren natuurlijk rijk zijn aan omega 3 of natuurlijke omega 3-bronnen worden.

 

Alle samen stellen zij 800 mensen te werk en leggen ze een zakencijfer voor van meer dan 500 miljoen euro. Ze stellen de consument een gevarieerd productenaanbod voor dat overal in België wordt verdeeld en met het Equilibrium-label identificeerbaar is.

Door de voedingsvoordelen van deze verschillende producten met elkaar te combineren, beantwoordt het Omega 3 Equilibrium-Menu perfect aan de behoeften van ons organisme en vult het ons omega 3-tekort aan. Dat is wetenschappelijk aangetoond door een studie in samenwerking met de UCL, de ULB, de Universiteit Gent en het Institut Paul Lambin.

 

HET INSTITUT WALLON DE FORMATION EN ALTERNANCE, Meer dan 50 jaar ervaring!


 

Er is een partnerschap afgesloten met het netwerk van IFAPME, dat de OMEGA BON-wedstrijd meeorganiseert, en met zijn centrum voor de regio Luik-Hoei-Borgworm, dat het evenement in zijn infrastructuur van Villers-le-Bouillet laat plaatsvinden.

Het IFAPME is het Waalse Instituut voor Duaalonderwijs en voor de Opleiding van Zelfstandigen en Kleine en Middelgrote Bedrijven. Het instituut biedt beroepsopleidingen aan voor een uitgebreide waaier van professionele sectoren. De opleidingen zijn georganiseerd volgens het alterneringsprincipe.

Het IFAPME heeft acht Opleidingscentra. Het IFAPME-Centrum van Luik-Hoei-Borgworm is het grootste centrum in het Waalse Gewest en telt jaarlijks zo’n 15.000 leerlingen en 1.000 afgestudeerden. Meer dan 1.000 instructeurs en ongeveer 90 vaste medewerkers (directeurs, bedienden, arbeiders) vormen de drijvende kracht achter zijn activiteiten.

De vzw is momenteel actief in vier verschillende vestigingen in de Provincie Luik en één van de vestigingen is dus die van Villers-le-Bouillet. Het instituut organiseert opleidingen voor leerjongens en toekomstige bedrijfsleiders in tal van beroepen uit de culinaire sector en de HoReCa :

• Slager – Verkoper van fijne vleeswaren – Traiteur
• Bakker – Banketbakker
• Keukenhulp
• Confiseur – Chocolatier
• Kaasmaker – Kaasrijper
• Ober
• Beheerder van Tearooms, Snackbars en Tavernes-Brasserieën
• IJsbereider
• Drogist
• Biotuinder
• Microbrouwer
• Restaurateur – Traiteur – Organisator van feestmalen